Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2010 13:47 - малки хитрини в летните горещини...
Автор: gradinaribg Категория: Други   
Прочетен: 1345 Коментари: 0 Гласове:
1





Драги градинари, време е да дадем всичко от себе си, за да защитим градините от жаркото слънце. Температури от 38 - 39 градуса на сянка, сухият въздух и продължителните горещини могат да нанесат непоправими вреди.


image

През последните няколко дни, колегите от Градинари.БГ и аз сме доста обезпокоени. Наблюдаваме озеленените градини, които поддържаме и сме свидетели как въпреки усилията ни, растенията и зелените площи биват засегнати от сухото и топло време.

Там където има налична поливна система, нещата са под контрол. Но в градините, където напояването е ръчно се наложи да прибегнем към по- специфичен режим на работа.

Много е важно тревните площи да не се косят прекалено ниско. Нека окосяването да се прави на максималната височина на косачката. Така тревата ще запазва по- дълго влагата. Учестете поливките. По възможност поливайте всеки ден или поне през ден, в късния следобед или рано сутрин, когато няма пряко слънчево греене. Качествена поливка е тази, при която площа е напоена на 8- 10 сантиметра  дълбочина. Можете да проверите  с помоща на метален шиш. Не торете тревата с азотни торове, които стимулират растежа и развитието на листна маса и така допълнително стресират кореновата система.

Прекратете торенето на храстите и декоративните дървета. Не ги подрязвайте в горещините. Ако имате възможност, мулчирайте около ствола на дърветата и храстите, с цел да запазите влагата за по- дълго време. Поливайте , късно вечер или рано сутрин. Големите дървета имат по- голяма коренова система, но не ги подминавайте. Полейте ги обилно. Тази сутрин работихме на двор , където в един от ъглите има три брезички ( 5 -6 метра високи ). След като окосихме тревата, опънахме маркуч до тях и ги оставихме да се наливат. Без да засичаме време, ги поливахме докато довършвахме дейноста си и вярвайте ми ще им се отрази доста добре.

Прогнаозата за времето казва, че днес ще е най- горещия ден.... съответно август - най- горещия месец. Следва захлаждане, но не бива да разчитате на това. Ако не полеете дърветата, те няма да загинат, но определено ще стопирате растежа и развитието им.

Реагирайте докато не е станало късно. Непоправими неща няма, но те ще Ви струват време и пари.

Носете шапка :)....... лека и спорна седмица Ви желая



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gradinaribg
Категория: Други
Прочетен: 57912
Постинги: 17
Коментари: 5
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930