Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2013 16:34 - Направи си сам
Автор: gradinaribg Категория: Хоби   
Прочетен: 1709 Коментари: 0 Гласове:
0



Един от най- ярките спомени на моето детство е  прекрасната градина с лалета на прабаба ми Славка. С братовчедите ми, късахме цветовете, а тя ни пошляпваше за наказание. Сега, години по- късно, аз създавам градини и често ми се налага да посещавам хорските дворове. Някой от тях празни, готови за озеленяване, други пълни с живот  ....и всеки път като видя лалета, този спомен изплува в съзнанието ми.

image


С времето, представите  за това, как трябва да е оформено дворното пространство около къщата са се променили.  Ако преди се се правели цветни лехи със сезонни цветя, сега се изграждат скални кътове, създават се тревни площи и се засаждат многогодишни растения. Градинарството е чудесно хоби, което се практикува от много хора. Те творят и преобразяват дворовете си, понякога успешно, понякога не. Кои са най- често допусканите грешки ?  Ще споделя с вас моите лични наблюдения.

1. Подбор на растителността. Неправилният подбор на видовете декоративни растения оскъпява градината и забавя развитието и. Преди да решите как да оформите даден участък от вашият двор, направете си списък с видовете растения, които бихте искали да засадите. Проучете техните изисквания, към климат, почва, начина им на развитие и поддръжка през годините. Така ще разберете, кои от тях са подходящи  за вас .  Направете си схема на засаждане и едва тогава преминете в действие.

2. Засаждане. Доста често, растенията се засаждат прекалено близо едно от друго. В началните им фази на развитие, това няма да е проблем, но на покъсен етап,  ще започнат да се конкурират за хранителни вещества, светлина и пространство.  Тогава ще Ви се наложи да избирате, кое растение да оставите и кое да преместите. Преместите, а не премахнете.. ( вече сме големи, не късаме лалетата :). Преместването на растението ще е успешно ако го направите рано пролетта или късно есента, когато няма  активно сокодвижение. Индикатор за това, дали има сокодвижение, са листата на широколистните дървета. Ако няма листа - действате. Ще трябва да се постараете да изваждате растенията с почва около корените.

Друга грешка, която се допуска е плитко засаждане.  Ако не сте отъпкали добре около ратсението, когато сте го засаждали, почвата около него се сляга  с времето и част от корените му остават на повърхността или близо до нея. Това може да е фатално през горещите летни месеци или ако духне силен вятър. Засаждайте растенията на дълбочината, на която са били в саксията/ контейнера. По- дълбокото засаждане, също не е за препоръчване. Засаждате, отъпквате добре и  поливате обилно. А ако растението е нестабилно и има опастност  от силни ветрове, задължително укрепвате.

3. Тревните площи. Най - трудоемкият процес от всяко озеленяване е подготовката на терена за направата на тревна площ. Всеки, който го е правил знае колко време и усилия са нужни за това. И въпреки това много хора се захващат да правят затревяване когато не трябва. Най- благоприятният момент е есента. Температурите са умерени, има влага както в почвата , така и във въздуха, тревното семе пониква за десетина дни, развива се , брати и успява да създаде здрава коренова система, която му гарантира успешно презимуване.  Пролетното затревяване също може е успешно, стига да имате възможност  да поливате.

За една добра поливка, са нужни около 5 литра вода  на квадратен метър тревна площ. Поливките трябва да са редовни , за да поникне тревата равномерна, да създаде здрава коренова ситема  и да успее да сгъсти, преди насъпване на летните горещини. Лятно затревяване, трябва да се прави само от специалисти и то при наличие на автоматизирана поливна система, която ще гарантира постояна почвена и въздушна влажност.

4. Поддръжка. Грешно е да се смята, че поддръжката на озеленената градина се изразява в косене на трева и подрязване на живите плетове. Ако искате вашите растения да се развиват и да Ви радват през годините, ще трябва да знаете как да се грижите за тях. Това е огромен обем информация , но ще отбележа най- важните моменти:
- редовно косене - прераслата трева се коси трудно, заболява от гъбни болести
- редовно третиране на тревните площи  и декоративната растителност с фунгициди, инсектициди и хербициди
- редовно подрязване на храстите . Най- общо казано, тези , които цъфтят пролетта се подрязват след прецъфтяване, а тези които цъфтят есента, се подрязват след като презимуват.
- подготовка на градината за зимата. Един мокър сняг може да нанесе непоправими щети на незазимените растения.
- работете в градината с удоволствие, ако днес не ви върви, свършете го утре, но го свършете с любов.

Желая Ви успех.









Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gradinaribg
Категория: Други
Прочетен: 57875
Постинги: 17
Коментари: 5
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930